Onze missie

Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld wil vanuit het gedachtengoed van en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en haar getroffenen invulling geven aan thema’s als de psychosociale gevolgen van geweld, maatschappelijke in- en uitsluiting, veerkracht, burgerschap, integratie, zelfzorg voor hulpverleners van geweldsgetroffenen en dergelijke. Doel is vanuit deze thematiek bij te dragen aan een veerkrachtige samenleving.

Ons tijdschrift

Magazine over de psychosociale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen

Verschijnt zeer binnenkort!

Uitgelicht

Boek De stilte en de storm. 4 en 5 mei sinds 1945 gepresenteerd

Onlangs is in Amersfoort het boek De stilte en de storm. 4 en 5 mei sinds 1945 van Arq KC Oorlog-medewerker Ilse Raaijmakers gepresenteerd. Ze overhandigde het eerste exemplaar aan de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet.

Een grootschalige herdenking bij een herinneringsbos, drie jaar na de crash van de MH17

In het kader van het rituelenproject in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei schrijft Jorien Holsappel over het monument en de rituelen bij deze herdenking.

Deskundigheidsbevordering

Afgelopen najaar zijn er vanuit het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld weer diverse lezingen, trainingen en workshops gegeven door het hele land.

Stichting Pelita: al 70 jaar hulp aan Indische Nederlanders en Molukkers

In november 1947 werd op particulier initiatief Stichting Pelita opgericht. De Stichting nam de zorg op zich voor de ruim 300.000 Indische Nederlanders en 35.000 Molukkers die zich na de oorlog en in verband met de onafhankelijkheidsstrijd gedwongen zagen Nederlands-Indië te verlaten en zich in Nederland te vestigen.
 

In de pers: Publicatie rituelen en verwerking

Wat zijn rituelen? Wat betekenen ze voor mensen en samenlevingen? En helpen ze bij verwerking van schokkende gebeurtenissen?