Mysterieuze aandoening bij asielzoekerskinderen: het Doornroosje-syndroom

16 april 2018

Twee meisjes die bewegingloos in bed liggen, met buisjes in hun neus. Dat beeld van fotograaf Magnus Wennman heeft de eerste prijs in de categorie ‘Mensen - singles’ van de World Press Photo awards gewonnen.
Djeneta (14) lag op het moment van de foto al tweeënhalfjaar roerloos in bed, haar zus Ibadeta (15) al zes maanden. Ze eten niet, praten niet, openen hun ogen niet. Nochtans is er fysiek eigenlijk niets mis met hen.

De mysterieuze aandoening waaraan ze lijden wordt het ‘Resignation Syndrome’ genoemd of het opgavesyndroom: de meisjes hebben het leven opgegeven. In Zweden spreekt men van het ‘uppgivenhetssyndrom’, anderen hebben het over het Sneeuwwitje- of Doornroosje-syndroom.
[...]
De aandoening lijkt enkel bij kinderen en enkel in Zweden voor te komen.
Ze hebben allemaal twee dingen gemeen: ze zijn asielzoekers, en ze zijn de wil om te leven verloren. Volgens experts sluit het bewuste deel van hun hersenen zich af. Volgens dokter Elizabeth Hultcrantz, die kinderen met de aandoening behandelt, onder wie ook Djeneta en Ibadeta, is de coma een vorm van bescherming. Lees meer over de oorzaak van deze aaandoening en over de ervaring van kinderen die weer uit deze apathische toestand raken.

Bron: Het belang van Limburg, 16 april 2018