Onze missie

Elke Nederlander weet wat de psychosociale impact is van oorlog voor mens en samenleving. Dit doen wij vanuit onze ervaring met getroffenen en kennis van de Tweede Wereldoorlog en willen zo bijdragen aan een veerkrachtige samenleving. 

Ons tijdschrift

Magazine over de psychosociale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen

Uitgelicht

Onderzoek naar verzet tegen Japanse bezetter

Stichting Pelita en het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld staan tijdens het Jaar van verzet stil bij een grote onbekende: het Indisch Verzet.

Hoe willen jongeren herdenken?

Welke herdenkingsrituelen spreken jongeren aan? Welke behoeften hebben zij en wat vinden zij überhaupt van herdenken? Om de eerste antwoorden op deze vragen te horen togen onlangs ruim zestig geïnteresseerden naar de Utrechtse binnenstad voor het eerste Grand Café Rituelen.

Training medewerkers Stadsarchief Amsterdam

Josée Netten van het Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld heeft afgelopen maandag de medewerkers van het Stadsarchief Amsterdam getraind in het opvangen van emotionele bezoekers van de aangrijpende dubbeltentoonstelling over de Jodenvervolging.

Presentatie eerste resultaten onderzoek Rituelen

Op zaterdag 17 februari aanstaande organiseren Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld en Nationaal Comité 4 en 5 mei de eerste resultaten van het meerjarig Rituelen-onderzoek. Er zal volop aandacht en gelegenheid zijn voor ontmoeting en discussie rondom het thema: hoe volgende generaties (willen) herdenken.

Onderzoek 'Echt verzet of niet?' van start

Met het project ‘Echt verzet of niet?' willen we het publiek laten nadenken over de aard van het verzet tijdens WOII. Aan de hand van die vraag brengen we ook het werk van Stichting 1940-1945 in beeld met een online korte film, en krant- en tijdschriftartikelen.