Onze missie

Elke Nederlander weet wat de psychosociale impact is van oorlog voor mens en samenleving. Dit doen wij vanuit onze ervaring met getroffenen en kennis van de Tweede Wereldoorlog en willen zo bijdragen aan een veerkrachtige samenleving. 

Impact Magazine

Magazine over de psychosociale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen

 

 

Uitgelicht

Herdenking bevrijding Kamp Auschwitz

Op 27 januari was het 75 jaar gelden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. NPO Radio 1 zond een special uit rond de internationale Holocaustherdenking. Bart Nauta, medewerker van het ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld, was een van de gasten.

Presentatie ARQ-onderzoek - bijeenkomst 75 Jaar Vrijheid Den Haag

Op 4 december 2019 gaven Bertine Mitima en Lucia Hoenselaars een presentatie tijdens de inspiratiesessie van de werkgroep 75 Jaar Vrijheid Den Haag. Deze bijeenkomst stond in het teken van jongeren en herdenken, en na afloop van de bijeenkomst werden de Haagse Vrijheidsambassadeurs gepresenteerd: 21 jongeren die zich komend jaar actief zullen inzetten om jongeren te betrekken bij het herdenken van 75 Jaar Vrijheid.

Dat ene dilemma: over morele keuzes op de werkvloer

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en het Veteraneninstituut publiceerden afgelopen week samen het boek: Dat ene dilemma. Persoonlijke verhalen over morele keuzes op de werkvloer. In het boek vertellen tien professionals in openhartige interviews over de zware morele dimensies van hun vak.

Onderzoek Focus op Dutchbat-III van start

ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum voert een onderzoek uit onder Dutchbat-III veteranen. ARQ onderzoekt hoe het nu met de veteranen gaat en vraagt naar hun wensen en behoeften op het gebied van zorg, erkenning en waardering. Het onderzoek is getiteld Focus op Dutchbat-III en wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Defensie.

75 Jaar leven met oorlog

Op 27 september jl. organiseerde ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld samen met het Netwerk 1WO2 een bijeenkomst met als thema 75 jaar leven met oorlog. Veertig vrijwilligers van oorlogsgetroffenenorganisaties kwamen bij elkaar om met elkaar te spreken over de doorwerking van oorlog.